Σοφοκλής Σοφοκλέους

picture-2Ο Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους είναι πανεπιστημιακός. Το ερευνητικό και διδακτικό του πεδίο καλύπτει την κλασσική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη, την ιστορία της τέχνης στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, την πολιτιστική κληρονομιά, την θρησκευτική και μυθολογική εικονογραφία, την εικονογραφική ανάλυση, την οπτική καλλιέργεια, την θεωρία και πρακτική της συντήρησης/αναστύλωσης και την μουσειολογία.

Εργάστηκε στην Μητρόπολη Λεμεσού, όπου και κατέγραψε την βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά σε άνω των 100 κοινοτήτων, δήμων και μοναστηριών. Ακολούθως υπηρέτησε ως Επαρχιακός Αρχαιολογικός Λειτουργός Πάφου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το 1991 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο είναι ένα ακαδημαϊκό κέντρο για έρευνα και εκπαίδευση (www.heritage.org.cy). Ήταν ο Έφορος διαφόρων εκθέσεων στην Κύπρο, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και οργάνωσε διάφορα τοπικά μουσεία στην Κύπρο. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων και έκανε ανακοινώσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια. Για τις δημοσιεύσεις του βλ. www.academia.edu

Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής (Directeur d’Etudes Invité) στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, Sorbonne, Paris (1996-1998) και δίδαξε σε κυπριακά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Διδάσκει τώρα στα σεμινάρια του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου και διευθύνει διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε με την διάκριση του “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres”. Τιμήθηκε επίσης με το “Βραβείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εις μνήμην Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη”, καθώς επίσης και από τις κοινότητες Παλαιχωρίων και Παραλιμνίου για την μελέτη και ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.