Απόστολος Κουρουπάκης

 email: kouroupakisapostolos [at] yahoo.gr

Τηλέφωνο: (+357) 99817566

Διεύθυνση:
Ευβοίας 9 (Διαμ. 202)
Άγιοι Ομολογητές
1087 Λευκωσία

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1979. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης. Ακολούθως παρακολούθησε και εξετάστηκε επιτυχώς σε μαθήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την αντιστοίχηση του ιταλικού πτυχίου. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ΠΜΣ «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2010 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Διατμηματικού Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο διατριβής «Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου κατά την περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος (1378-1417)».

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

Μεσαιωνική εκκλησιαστική ιστορία
Μεσαιωνική Ιστορία της Κύπρου
Ιστορία του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού
Έκδοση Νεότερων Πηγών
Νεοελληνική Λογοτεχνία

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

Μετάφραση από τα ιταλικά στα ελληνικά του Κώδικα Μέρτζιου. Επιμέλεια Αγαμέμνων Τσελίκας, προϊστάμενος του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Πάτρα 2010.

Θεοδόσης Πυλαρινός – Απόστολος Κουρουπάκης Η οικογένεια Παναγιώτη Σαμαρτζή και τα επιφανή μέλη της, Κέρκυρα 2010.

«Ο Σπυρίδων Φωτεινού Αντύπας και οι εμπορικές του δραστηριότητες» στο: Σπυρίδων Φωτ. Αντύπας – Ποιήματα, επιμ. Θεοδόσης Πυλαρινός, Αργοστόλι 2014.

Παρουσίαση του βιβλίου των Θ. Πυλαρινού και Γ. Δημητρίου «Αίνος: Το κεφαλονίτικο περιοδικό του Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου», στο περιοδικό Κεφαλληνιακά Χρονικά 14 (2013).

Η Βιβλιοθήκη της Οικογένειας Θεοτόκη-Σταυράκια (προσωρινός τίτλος) – υπό έκδοση.

Απόστολος Κουρουπάκης, Σύμμικτος ζακυνθινός κώδικας του 17ου αιώνα – υπό έκδοση στα Πρακτικά του Η΄ Πανιονίου Συνεδρίου.