Ανακοίνωση της ΒΕΚ για την τοποθέτηση αγάλματος της Αφροδίτης στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου

Ναός Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου

Η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γεροσκήπου να τοποθετήσει μεγάλο άγαλμα της Αφροδίτης στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι λανθασμένη αφού υποβαθμίζει και προσβάλλει τον σημαντικότερο ναό της Επαρχίας Πάφου και ένα από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα μνημεία ολόκληρης της Κύπρου, τον πεντάτρουλλο ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χρονολογείται από τον 8ο – 9ο αιώνα.
Οι ενέργειες του Δήμου Γεροσκήπου θα έπρεπε να στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του παγκόσμιας εμβέλειας βυζαντινού μνημείου της κοινότητάς του και όχι στην υποβάθμισή του. Κατανοούμε την επιθυμία του Δήμου να αναδείξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Γεροσκήπου, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της εξίσου σημαντικής βυζαντινής κληρονομιάς, που υπήρξε το ίδιο αν όχι περισσότερο καθοριστική στη διαμόρφωση της ταυτότητας της σημερινής κοινότητας.
Καλούμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να επέμβουν, αλλά και τον Δήμο Γεροσκήπου να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να τοποθετήσει το άγαλμα που επιθυμεί να φιλοτεχνήσει σε άλλη, καταλληλότερη θέση, όπως για παράδειγμα στον ευρύ χώρο όπου βρίσκονταν στην αρχαιότητα οι Ιεροί Κήποι της θεάς Αφροδίτης, νότια του χωριού.

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε μορφή PDF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *